The Middle is a position somewhere in between physical reality and the world of ideas. It is also a dwelling space somewhere in between the personal and the political. But most importantly, it is a very concrete place in geographical terms. The Middle Kingdom, China - known for being the greatest dictatorship in the world - is the main topic of discussion in this forum. Ironically, if published in the Middle Kingdom, this blog would most likely have been forbidden.

Wednesday, January 25, 2006

Kompromisser

Google går med på censur i Kina, basunerar DN ut onsdagen den 25 januari 2006. Företaget kan tänka sig att censurera sökinformation för att få en kinesisk webplats. Genom att göra detta anser sig Google ändå kunna ha "inflytande" över Kina, en tanke som förefaller antingen väldigt naiv, eller, vilket är mer troligt, en nödlögn för att legitimera en handling som världen kommer ha åsikter om.

I diskussioner kring hur Kina ska tacklas framträder ofta två extrema positioner - antingen ska Kina integreras i världsekonomin och därigenom internalisera internationella normer och värderingar om mänskliga rättigheter och demokrati. Eller så ska Kina isoleras från omvärlden tills Hu Jintao kommer på bättre tankarna. Inget av alternativen framstår dock som särskilt realistiskt eller effektivt.

Kina är idag beroende av mångmiljardsinvesteringar från västerländska företag. Så länge dessa fortsätter att komma med jämn takt finns få incitament för Beijingregimen att göra något annorlunda. Men om de kinesiska ledarna är medvetna om att investeringarna fortsätter flöda endast om landet genomför politiska reformer, inträder en möjlighet för omvärlden att sätta press på Kina.

För företagens del handlar det verkligen inte om ren välgörenhet. Konsumenter i västvärlden börjar ställa allt högre krav på att företag lever upp till internationella normer. Samtidigt borde företag som investerar i Kina ha ett stort intresse av ökad öppenhet och transparens. Korruption utgör idag en hög tröskel som gör att vissa företag tvekar inför att ens ge sig in på den kinesiska marknaden.

I samma ögonblick som Google gick med på censurkravet försvann dock möjligheterna att utöva påtryckningar. I detta fall är det dessutom helt solklart att Googles affärer har negativa konsekvenser då företagets investering utgör ett direkt verktyg för Beijingregimen att kontrollera sina medborgare.

Det lämnar oss vid frågan om vilket som blir nästa steg. Tyska avlyssningsapparater? Svenska tortyrredskap? Det skulle i och för sig inte vara första gången Sverige är polare med en kommunistdiktatur...

2 Comments:

Blogger Marlene in Haiti said...

Det ska jag absolut göra! Er ordförande verkar ju ha drabbats av en Kina-förtrollning nu på sistone, kanske vaknar han upp ur den om du motionerar lite!

7:16 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Eh, jag skulle väl vilja se det som att nu när både Google och eBay introducerats på den enligt uppgift enorma kinsesiska marknaden så är det i sig en internationalisering och positiv globalisering med västvärldens ögon sett. Att de (eller i alla fall Google) går med på att censureras kan väl ses som ett bakslag men i mitt tycke inte en särskilt stor en. Nu vet jag iofs inget om Google i Kina men debatterna om Google i USA ger i alla fall mig intrycket att det är ett mycket idéstarkt och "hederligt" företag/företagsidé. Så kineserna kan inte googla amnestys eller ku klax klans hemsida? På det stora hela tycker jag det är ett rätt litet pris att betala för att kunna googla över huvudtaget.

9:12 AM

 

Post a Comment

<< Home