The Middle is a position somewhere in between physical reality and the world of ideas. It is also a dwelling space somewhere in between the personal and the political. But most importantly, it is a very concrete place in geographical terms. The Middle Kingdom, China - known for being the greatest dictatorship in the world - is the main topic of discussion in this forum. Ironically, if published in the Middle Kingdom, this blog would most likely have been forbidden.

Monday, October 16, 2006

Förväntningar

Var på mingelfest arrangerad av Taiwans representationskontor i Stockholm häromdagen. Vad som firades: Taiwans nationaldag.

Moderate riksdagsmannen Gunnar Axéns tal ingav stora förhoppningar om att den nya regeringens utrikespolitik kommer att styras av en tydligare moralisk kompass än den förras. Mer specifikt genom att utgöra en stark röst för demokrati framför diktatur - inte minst i relationen till Kina/Taiwan.

Moderaternas flathet inför frågan om EU:s vapenembargo mot Kina skulle slopas, när frågan var uppe senast 2005, ger dock stora skäl till tvivel. Likaså den nya regeringsförklaringens alltför enkla fras: "Sverige bör stärka relationerna med Asien, inte minst med dess stora och växande ekonomier."

Handel och MR tycks fortfarande ses som två helt skilda politikområden. Trots att det råder en bred enighet i riksdagen om Sveriges Politik för Global Utveckling (PGU) och ambitionen att låta MR-perspektivet genomsyra alla politikområden.

Kuba och Vitryssland nämndes i regeringsförklaringen i förbifarten, i samband med ambitionen att stärka Sveriges röst för demokrati i världen. Frågan återstår om ambitionen enbart gäller små länder, som inte är strategiskt avgörande exportmarknader för svensk industri.

Jag väntar med både hopp och tvivel på att Bildt ska staka ut en ny väg för svensk Kinapolitik. Och att vi får en handelsminister med ett sinne för affärsetik - på både det personliga och det politiska planet.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

"Handel och MR tycks fortfarande ses som två helt skilda politikområden."

Nä. Det finns en allmänt accepterad doktrin om att handel och ömsesidigt utbyte i slutändan leder till liberalisering och demokratisering. Vi ser denna process hända i Kina, och den sker mycket snabbare än vad allmänheten föreställer sig.

"Kuba och Vitryssland nämndes i regeringsförklaringen i förbifarten, i samband med ambitionen att stärka Sveriges röst för demokrati i världen. Frågan återstår om ambitionen enbart gäller små länder, som inte är strategiskt avgörande exportmarknader för svensk industri."

Kuba och Vitryssland är i likhet med Nordkorea hopplösa länder som inte har en vilja att ingå i världssamfundets gemenskap. Kina är helt annorlunda i det avseendet.

2:41 AM

 

Post a Comment

<< Home