The Middle is a position somewhere in between physical reality and the world of ideas. It is also a dwelling space somewhere in between the personal and the political. But most importantly, it is a very concrete place in geographical terms. The Middle Kingdom, China - known for being the greatest dictatorship in the world - is the main topic of discussion in this forum. Ironically, if published in the Middle Kingdom, this blog would most likely have been forbidden.

Monday, October 16, 2006

Legitimerat förtryck?





Den 21 september publicerade Amnesty International en uppdatering av MR-situationen i Kina, med anledning av att det nu bara är två år tills de Olympiska Spelen hålls i Beijing. Slutsatsen är - föga förvånande - att den kinesiska regimen misslyckas med att hålla sina löften. Faktum är att den politiska kontrollen över media och internet inte minskar - utan ökar, allteftersom OS närmar sig.

Amnestys rapporter om det fortsatt stränga politiska klimatet i Kina är en påminnelse om att Kinas integrering i världsekonomin inte har en odelbart positiv effekt på respekten för de mänskliga rättigheterna. Krasst uttryckt finns det inte mycket fog för antagandet att demokratiska värderingar och respekt för mänskliga rättigheter följer med konsumtionen av en Big Mac eller införskaffandet av ett modem. Snarare har den auktoritära regimens legitimitet kommit att vila på en ständig tillväxt och en stigande levandsstandard för den genomsnittlige kinesen. Så länge det går bra för landet lyckas regimen bevara kontrollen.

Hur ska vi som konsumenter, sportfanatiker, politiker och företagare ska förhålla oss till att nästa sommar-OS kommer att hållas i världens största diktatur? Det är en fråga som kommer att beröras löpande på denna blogg under den närmaste tiden.


För den som vill läsa mer på en gång, kan jag tipsa om en rapport jag skrivit för KIC (Kristdemokratiskt Internationellt Center) på ämnet: "Beijing 2008 - Spelet om de Mänskliga Rättighetera: Legitimerat Förtryck eller Öppning för Reformer?". Kan beställas på info@kicsweden.org.

3 Comments:

Blogger Daniel Fredriksson said...

Låter som en mycket intressant rapport!. Ska ta och beställa den :). Ta dig gärna en titt på vad jag skriver på min blogg angående situationen i Kina,om du har missat dem :). Kolla gärna inläggen och se vilka perspketiv som finns i frågan.

8:32 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Kontrollen över pressen ökar, men däremot inte kontrollen över internet. Istället är det så att massans möjligheter att komma till uttryck i frågor (andra än de vanliga tabufrågorna) kontinuerligt ökar på nätet, speciellt i politiska och sociala frågor.

Hur det blir i Beijing återstår att se. Man har ju utlovat total öppenhet före och under spelen, och jag tror man kommer att leverera. Förhoppningsvis kan man dra lärdom av detta inför framtiden.

2:46 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Hej, det är verkligen intressant, tack

1:41 AM

 

Post a Comment

<< Home